Szynka zapiekana w cieście francuskim z musem pieczarkowym i serem

45 minut
4 porcje

Składniki

  • 500 g wędzonej szynki wieprzowej
  • 500 g pieczarek
  • ½ cebuli
  • 2 siekane ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku
  • 8 plasterków sera żółtego
  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • 80 ml oleju
  • sól
  • pieprz
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Pieczarki zmiksować z cebulą i czosnkiem. Następnie na patelni rozgrzać olej i smażyć pastę z pieczarek przez 10 minut. W trakcie smażenia dodać tymianek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na rozwinięte ciasto francuskie nałożyć plasterki sera. Na nich rozsmarować przestudzoną pastę z pieczarek, następnie ułożyć szynkę i zawinąć. Ciasto naciąć, posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w 190 stopniach przez 25 minut. Wystudzić i pokroić na plasterki.