Maślany udziec z indyka z aromatyczną kaszą gryczaną

25 minut
4 osoby
560 kcal/os
6,15 zł/os

Składniki

  • ok. 750 g udźca z indyka
  • 1⁄2 kostki masła
  • 400 g kaszy gryczanej Melvit
  • 300 g boczku
  • 2 cebule
  • 1 kapusta pekińska
  • 500 g marchwi
  • 100 ml oleju Oliwier
  • 2 łyżeczki cukru
  • cytryna
  • rozmaryn, tymianek - świeży lub suszony
  • sól, pieprz, papryka
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Udziec umyj, osusz, natrzyj połową porcji masła, papryką, rozmarynem, tymiankiem, solą i pieprzem. Włóż go w przykrytym naczyniu żaroodpornym do piekarnika rozgrzanego do 180oC na 45 minut.

2. Po tym czasie ponownie posmaruj mięso pozostałym masłem, przełóż go na ruszt i piecz kolejne 25 minut w temperaturze 165oC.

3. Ugotuj kaszę gryczaną. Boczek i cebulę pokrój w kostkę, przesmaż i dodaj do kaszy.

4. Pokrój drobno kapustę pekińską, dodaj do niej startą marchew, dopraw solą, pieprzem, olejem, cukrem, a na końcu skrop cytryną.