Szynka z grzybami w cieście francuskim i aromatycznym jarmużem

60 minut
4 osoby
800 kcal/os.
6 zł/os.

Składniki

  • 500 g szynki wieprzowej
  • 250 g pieczarek
  • 2-3 suszone grzyby
  • 2 cebule
  • 1 opak. jarmużu
  • 1 czosnek
  • 1 grejpfrut
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 1 opak. ciasta francuskiego
  • 70 g masła
  • 1 jajko
  • 50 ml smietany 30%
  • 20 ml oliwy z oliwek
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 łyżka musztardy
  • tymianek suszony
  • sól, pieprz, oregano
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Umyj i namocz suszone grzyby przez noc. Gotuj grzyby w tej samej wodzie, aż zmiękną. Odsącz je i pokrój na mniejsze kawałki. Wodę zostaw do dodania do sosu. Pieczarki pokrój i podsmaż na maśle.

2. Przekrój szynkę na 4 podłużne części.Oprósz je szczyptą soli, pieprzu i 2 szczyptami oregano, a następnie obsmaż. Na 30 g masła zeszklij 2 skrojone drobno cebule i posiekany czosnek, dodaj grzyby, sól, pieprz, łyżeczkę tymianku i smaż przez 10 minut. Odłóż połowę i wystudź.

3. Pokrój ciasto francuskie na 4 części. Połóż na nich kawałki szynki i obłóż je połową wystudzonych grzybów. Zawiń i dokładnie zaklej ciasto. Połóż roladę łączeniem do dołu na papier do pieczenia umieszczony na blasze. Posmaruj żółtkiem ciasto. Piecz przez około 25 minut w temperaturze 180 oC. Przed podaniem odstaw na 10 minut.

4. Przygotuj zasmażkę - zarumień na patelni mąkę i dodaj do niej 40 g masła. Do pozostałych grzybów dodaj 1 łyżkę musztardy, śmietanę, żurawinę oraz zasmażkę.

5. Do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu użyj wywaru z grzybów. Ugotuj jarmuż w wodzie z solą i cukrem, a następnie przesmaż go na maśle, dodaj wyciśnięty sok z grejpfruta, dopraw solą, pieprzem, oliwą z oliwek i oregano. Na talerz nałóż sos grzybowy, połóz szynkę w cieście oraz jarmuż. Smacznego!