Łopatka wieprzowa w rozmarynie

75 min
4 osoby
800 kcal/os
ok. 4,70 zł/os

Składniki

  • 800 g łopatki wieprzowej
  • 1 kg ziemniaków
  • 500 g ogórków kiszonych
  • 2 łyżki miodu
  • 100 g śmietany
  • ketchup
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki mąki
  • rozmaryn
  • pieprz kolorowy
  • sól
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Łopatkę zamarynować w pieprzu kolorowym, soli, czosnku, rozmarynie oraz natrzeć ketchupem. Wstawić do piekarnika na godzinę i piec w temp. 170 °C (zawiniętą w folię aluminiową).

2. Ziemniaki dobrze umyć i pokroić w cząstki. Obsypać rozmarynem, solą, pieprzem i wstawić do piekarnika na 30 minut przed końcem pieczenia łopatki.

3. Ogórki kiszone pokroić w drobne paski. Wrzucić je na patelnię i dodać miód oraz rozmaryn. Podsmażać kilka minut i dodać drobno posiekane 2 ząbki czosnku.

4. Wywar z pieczonej łopatki zlać do rondelka. Doprawić solą i pieprzem, wlać śmietanę i zagęścić mąką.

Przyrządzisz dzięki produktom

Ziemniaki

Czosnek

1 opak./3 szt.

Ketchup Pudliszki

480 g, 8,94 zł/kg łagodny, pikantny, Heinz

Ogórki Krakus

500-870 g, 5,28-9,18 zł/kg, kiszone, konserwowe, korniszony, Agros-Nova

Mąka Tortowa

1 kg, Lubella

Przyprawa Prymat

6-50 g, 19,80-165,00 zł/kg, różne rodzaje, Prymat

Łopatka wieprzowa

1 kg