Barszcz czerwony na zakwasie

30 min
2 os.

Składniki

  • duży burak
  • pół główki czosnku
  • liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • litr wody
  • łyżka soli kamiennej
  • jabłko
  • 80 g makaronu jajecznego krajanki
  • cukier
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Buraka obrać i pokroić w cienkie plasterki. Wodę wymieszać z solą.

2. W naczyniu połączyć czosnek, ziele, liść laurowy, wodę i buraka. Górę naczynia przykryć gazą i odstawić do sfermentowania na minimum 4 dni.

3. Po tym czasie zakwas przecedzić. Wlać go do garnka i dodać pokrojone w plasterki jabłko. Po godzinie podgrzać całość, ale nie gotować.

4. Doprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem i majerankiem. Barszcz podawać z ugotowanym makaronem.