Domowy pasztet szydłowiecki

90 minut
2 os.

Składniki

  • 1,5 kg ugotowanej łopatki wieprzowej
  • 100 g smalcu
  • 2 posiekane cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 jajka
  • 200 g żurawiny
  • 50 ml octu jabłkowego
  • sól
  • pieprz
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Mięso mielimy dwa razy, doprawiamy solą i pieprzem. Na smalcu podsmażamy cebulę i czosnek razem z zielem oraz liśćmi laurowymi.

2. Przyprawy wyciągamy i całą zawartość patelni dodajemy do mięsa. Następnie dodajemy żółtka i połowę żurawiny. Białka ubijamy i mieszamy z mięsem.

3. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy na godzinę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pozostałą żurawinę zalewamy 200 ml wody i gotujemy na miękko.

4. Miksujemy z octem i doprawiamy do smaku. Pasztet podajemy z żurawiną.