1. Zaczyn- pokruszone drożdże rozrabiamy w ciepłym mleku z 4 łyżkami cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.15 minut. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, lekko odciskamy z nadmiaru soku. Łączymy z cukrem waniliowym, bułką tartą i posiekaną żurawiną. Możemy doprawić cynamonem. Mąkę łączymy z masłem, dodajemy zaczyn, spirytus, pozostały cukier, śmietanę, żółtka, jaja, skórkę cytrynową i wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na 2 równe części. Cienko wałkujemy. Na jednym płacie ciasta rozkładamy jabłka - w kupki, na każdy pączek po czubatej łyżeczce farszu. Przykrywamy drugim plackiem. Dociskamy palcami dookoła jabłkowego farszu tak, by ciasto się dobrze skleiło. Szklanką- lub ringiem- wykrawamy pączki. Smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Dekorujemy lukrem, posiekanymi uprażonymi orzechami włoskimi, suszoną żurawiną i skórka pomarańczową. Smacznego!
Zaloguj się ponownie za pomocą tymczasowego hasła.
Wpisz numer telefonu, który podałeś w czasie rejestracji, a my prześlemy Ci tymczasowe hasło.