Sakiewki z gruszką i serem

Składniki

  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 gruszki
  • 150g sera capri
  • 70g gorgonzoli
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • 70ml mleka
  • 70ml śmietanki 30%
  • 50g gorgonzoli
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżeczka masła
  • garść listków szałwii
  • 1 łyżka startego parmezanu do posypania
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Mąkę przesiać z solą, wbić jajko, wyrobić ciasto, pod koniec wyrabiania wlać oliwę. Jeśli ciasto będzie bardzo twarde, można dodać łyżeczkę wody. Ciasto uwinąć folią, odłożyć na 30 minut.Gruszki obrać, pokroić w kostkę, poddusić, żeby odparowały i były bardziej miękkie. Osączyć na papierowym ręczniku i ostudzić.Serek capri rozgnieść, gorgonzolę zetrzeć na tarce lub pokruszyć drobno, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać z parmezanem i gruszkami.Ciasto rozwałkować na ok 2mm, pokroić w kwadraty o boku 8cm, na każdy wyłożyć nadzienie, zlepiać brzegi, formując sakiewkę*.W garnku zagotować wodę, wrzucać pierogi, gotować ok 2-3 minuty od wypłynięcia.Sos: Listki szałwii usmażyć na maśle, wyjąć. Do masła wsypać mąkę, wymieszać, wlać śmietankę i mleko, dodać pokruszoną gorgonzolę i parmezan, doprawić do smaku. Gotować mieszając, aż sery się rozpuszczą i powstanie gęsty sos.Pierogi wyjąć łyżką cedzakową na talerz, polać sosem, posypać szałwią i parmezanem. Smacznego