Pomarańczowiec z piernikami

Składniki

  • 25 dag margaryny
  • 4 jajka
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1/4 szklanki esencji z herbaty
  • 2 szklanki mąki
  • 10 dag cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 przyprawa do piernika
  • kostka masła
  • 2 kisiele pomarańczowe z cukrem
  • 2 szklanki soku pomarańczowego (najlepiej samodzielnie wyciśnięty)
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 0,5 l. śmietany kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 13 dag margaryny
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka żelatyny
  • 5 łyżek gęstej śmietany
  • 40 dag pierników w czekoladzie
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Ciasto: Mąkę mieszamy z sodą i przyprawą do piernika. Margarynę ucieramy z cukrem. Cały czas miksując dodajemy stopniowo żółtka. Dodajemy miód i esencję oraz wsypujemy sypkie składniki. Z białek ubijamy pianę. Delikatnie mieszamy z ciastem. Dzielimy na dwie części. Każdy placek pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach C ok. 25 minut.Masa pomarańczowa: Masło roztapiamy w garnuszku na wolnym ogniu. Kisiele rozprowadzamy w soku, dodajemy rozpuszczone masło. Zagotowujemy cały czas mieszając. Dodajemy galaretkę rozpuszczoną w pół szklanki gorącej wody. Mieszamy.Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubijamy, pod koniec ubijania dodając cukier i przestudzoną żelatynę.Polewa: W garnuszku podgrzewamy rozpuszczoną w 3 łyżkach wody żelatynę, kakao, cukier i margarynę (nie gotujemy!). Po przestudzenie (masa ma być lekko ciepła) dodajemy cały czas mieszając śmietanę.Przełożenie ciasta: miodowy placek, masa pomarańczowa, pierniki, masa śmietanowa, miodowy placek, polewa. Ciasto schłodzić w lodówce. Placki od razu są miękkie więc, nie trzeba czekać kilku dni na konsumpcję.