Pomarańczowy seromakowiec

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 50g masła
  • 1 łyżka śmietany
  • 500 g mielonego maku
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 1 kg sera twarogowego
  • 1 szklanka cukru
  • 200g masła
  • 6 żółtek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 pomarańcza
  • ok 6 pomarańczy (500ml)
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Wszystkie składniki ciasta kruchego posiekać nożem i wymieszać. Ja zrobiłam to w malakserze. Wylepić spód formy 23x33 wyłożoną papierem do pieczenia. Zmielony mak zalać wrzątkiem i odstawić na parę godzin, a najlepiej na całą noc. Wodę odsączyć i wymieszać mak z cukrem i skórką pomarańczową. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać razem z makiem. Masę makową układać na podpieczonym spodzie w paski po skosie. Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku, a następnie porcjami dobrze zmielony twaróg. Na końcu wsypać mąkę ziemniaczaną, otartą skórkę z pomarańczy i wyciśnięty sok. Nie miksować długo masy sernikowej, tylko do połączenia się składników. Wyłożyć delikatnie ser na paski masy makowej. Zrównać wierzch i wstawić seromakowiec do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec przez około 50min z funkcją góra - dół. Wystudzić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Z pomarańczy wykroić fileciki i przełożyć do garnka razem z sokiem jaki wypłynie podczas krojenia. Dodać skórkę z pomarańczy i dokładnie zmiksować. Wszystkiego powinno być 500ml. Zagotować dosładzając cukrem. Ilość w zależności od słodkości pomarańczy. Żelatynę rozpuścić w wodzie i połączyć z pomarańczami. Tężącą galaretkę wylać na seromakowiec. Smacznego :)