Ciasto truskawkowe z pianką cappuccino

Składniki

  • 3 szt. jajka
  • 4 łyżki cukier
  • 3 łyżki mąka
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • 1 kg truskawki
  • 3 opak. galaretka truskawkowa
  • 110 g cappuccino czekoladowe
  • 16 g cukier waniliowy
  • 500 g śmietana 30%
  • 150 g masa krówkowa kakaowa
  • 1 łyżka likier czekoladowy
  • 1 łyżka kakao
  • 1 opak. galaretka cytrynowa
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Forma 24 - 26 cm, dno wyłożone papierem do pieczenia1. Biszkopt: Jajka ubić z cukrem. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać do ubitych jajek i wymieszać. Wyłożyć do formy i piec w temp. 180 stopni 30 minut. Po schłodzeniu ściąć ostrym nożem odstającą skórkę. 2. Mus truskawkowy: Truskawki umyć usunąć szypułki i pokroić lub lekko rozgnieść. Jeżeli bardzo kwaśne dodać trochę cukru, ja nie dawałam. Garnek z truskawkami postawić na ogniu i podgrzewać. Zmiksować blenderem i do gorących wsypać galaretki truskawkowe. Dokładnie wymieszać i zostawić w chłodnym miejscu do lekkiego stężenia.3. Biszkopt włożyć do formy w której był pieczony. Masę krówkową lekko podgrzać, wymieszać z likierem i rozsmarować na biszkopcie.4. Wyłożyć tężejący mus truskawkowy i wstawić do lodówki.5. Cappuccino wsypać do miski i zalać 1/4 szklanki gorącej wody. Wymieszać i schłodzić. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody.6. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Dodać zimne cappuccino i zimną ale płynną galaretkę. Krótko zmiksować i wylać na zastygnięty mus truskawkowy. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem dowolnie udekorować.