Truskawkowiec pod bezową chmurką

Składniki

  • 300 g mąki pszennej typ 500
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g margaryny Kasia
  • 1/2 szk mleka
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1/3 szk cukru
  • 4 białka
  • 1/2 szk cukru
  • 1 kisiel truskawkowy
  • 400 g truskawek
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki bułki tartej
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Do miski przełożyć miękka margarynę i chwilę miksować mikserem. Następnie dodać obydwa cukry i ucierać aż cukry się rozpuszczą. Potem dodać jajko i nadal ucierając dodawać po jednym żółtku.Gdy masa jest jednolita przesiać mąkę i proszek do pieczenia, wlać mleko i wymieszać ciasto.Gęste ciasto przełożyć do formy o wymiarach 22 x 29 cm wyłożonej papierem do pieczenia.Ciasto posypać bułką tartą.Umyte i osuszone truskawki obtoczyć w mące i ułożyć na cieście.Białka ubić na sztywno z cukrem a potem dodać kisiel i ubijać aż kisiel połączy się z pianą.Pianę wyłożyć na owoce i wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 45.Upieczone ciasto wystudzić.