1. W naczyniu wymieszaj ze sobą składniki marynaty - dwie szczypty soli, dwie szczypty pieprzu, łyżeczka papryki słodkiej, płaska łyżeczka chili i cynamonu, dwie łyżki miodu i sok z limonki. Połóż żeberka w naczyniu żaroodpornym i natrzyj przygotowaną marynatą. Część marynaty pozostaw do smarowania mięsa podczas pieczenia.
2. Piecz żeberka na raszkach (podłóż pod spód tackę na tłuszcz) w temperaturze 200 oC przez około 60 minut. Co ok. 15 minut smaruj pędzelkiem żeberka odłożoną marynatą
3. Na patelni na rozpuszczonym maśle (50g) i dużym ogniu zeszklij cebulę z czosnkiem, dodaj jabłko pokrojone w talarki, startą skórkę z pomarańczy i limonki, ocet balsamiczny, sos sojowy i powidła. Zmniejsz ogień, dopraw płaską łyżeczką papryki chili i słodkiej, szczyptą cynamonu, solą, pieprzem do smaku, na koniec dodaj pozostałą część miodu. Dodaj koncentrat pomidorowy, wyciśnij sok z limonki i pomarańczy. Po kilku minutach zdejmij z ognia i całość zblenduj, aż do uzyskania konsystencji gęstego sosu.
4. Ugotowane ziemniaki rozgnieć, dodaj jajko, mąkę ziemniaczaną i pszenną, sól, pieprz, dwie łyżki oleju, zetrzyj gałkę muszkatałową (szczyptę) i wymieszaj. Formuj małe kulki, obtocz gotowe w bułce tartej i smaż na rozgrzanym, głebokim oleju. Usmażone kulki ziemniaczane połóż na ręczniku papierowym żeby odsączyć je z tłuszczu. Żeberka podaj na desce lub talerzu, skropione limonką z sosem w miseczce. Obok kulki ziemniaczane, oraz sałatkę z roszponki i mango z czerwoną cebulką i pestkami słonecznika. Smacznego!
Zaloguj się ponownie za pomocą tymczasowego hasła.
Wpisz numer telefonu, który podałeś w czasie rejestracji, a my prześlemy Ci tymczasowe hasło.