1. Naczynie żaroodporne posmaruj 1 łyżką masła. Przekrój kurczaka na pół, natrzyj solą, pieprzem, 1 łyżeczką rozmarynu i 1 łyżką masła. Na dnie naczynia ułóż ćwiartki jabłek ze skórką, pietruszkę, śliwki suszone i kilka goździków.
2. Na warzywa połóż połówki kurczaka skórą do góry. Wymieszaj miód z cynamonem, sokiem z cytryny i octem jabłkowym. Skrop kurczaka i warzywa, część pozostaw do smarowania w trakcie pieczenia. Wstaw do rozgrzanego do 190 oC piekarnika.
3. Ugotuj ziemniaki, odcedź je i rozgnieć. Dodaj rozpuszczone 2 łyżki masła, mąkę ziemniaczaną, jajko, po dwie szczypty soli, pieprzu i rozmarynu. Całość dokładnie wymieszaj i wypełnij foremki do pieczenia. Możesz użyć foremek do babeczek. Piecz aż do uzyskania rumianego koloru.
4. Piecz kurczaka przez około 90 minut. Co 20 minut przesmaruj go marynatą. Porcję kurczaka podaj z babeczką i pieczonym jabłkiem. Smacznego!
Zaloguj się ponownie za pomocą tymczasowego hasła.
Wpisz numer telefonu, który podałeś w czasie rejestracji, a my prześlemy Ci tymczasowe hasło.