1. Natnij lekko łopatkę w paski w odstępie około 2 cm i natrzyj z obu stron solą, pieprzem, musztardą, sosemsojowym, połową masła i miodem. Skrop sokiem z 1 cytryny. Odstaw do lodówki, najlepiej na noc.
2. Nagrzej piekarnik do 180 oC. Przełóż łopatkę do naczynia żaroodpornego, dodaj kilka gałązek rozmarynu i piecz przez około godzinę.
3. W rondelku na maśle przesmaż pokrojone drobno śliwki i dodaj skrojoną w paski kapustę. Kapusta powinna lekko zmieknąć. Po przestudzeniu całość dopraw czerwonym octem, solą i pieprzem.Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki. Ugotuj ziemniaki i ubij z odcedzonym groszkiem, dopraw do smaku solą i pieprzem.
4. Zlej tłuszcz z naczynia żaroodpornego do rondelka wrzuć skrojoną w piórka czerwoną cebulę, duś do miekkości, dodaj dżem, 2 łyżki octu balsamicznego, dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj do konsystencji sosu.Podawaj cienkie plastry łopatki polane sosem w towarzystwie pureé i czerwonej kapusty. Smacznego!
Zaloguj się ponownie za pomocą tymczasowego hasła.
Wpisz numer telefonu, który podałeś w czasie rejestracji, a my prześlemy Ci tymczasowe hasło.