1. Mięso z łopatki myjemy kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa.Warzywa myjemy, paprykę wydrążamy z nasion kroimy w kostkę razem z cukinią i porem. W głębokiej patelni lub woku rozgrzewamy oliwę przesmażamy por, po chwili wrzucamy mięso,smażymy, podlewamy bulionem i dusimy około 10 minut, po tym czasie dodać paprykę i cukinię, trzymać cały czas na wolnym ogniu. Pieprz syczuański rozetrzeć w moździerzu razem z przyprawą z pomidorów i doprawić mięso do smaku, posolić. Wymieszać, zestawić z ognia.Muszle ugotować all dente w osolonym wrzątku ułożyć na desce każdą muszlę osobno aby się nie posklejały. Przygotowanym farszem napełnić każdą muszlę z osobna.Sos beszamelowy: W garnku roztopić masło dodać mąkę pszenną i wymieszać na gładką pastę, wlać mleko, cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować około 2 minut aż sos zacznie gęstnieć.Wylać na dno naczynia żaroodpornego, ułożyć w sosie muszle z mięsem, posypać startym drobniutko serem żółtym, przykryć naczynie folią aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika do 180*c i zapiekać około 10-15 minut. Podawać gorące.
Zaloguj się ponownie za pomocą tymczasowego hasła.
Wpisz numer telefonu, który podałeś w czasie rejestracji, a my prześlemy Ci tymczasowe hasło.