1. Gniazdka: Przygotowujemy formę do pieczenia muffinek i przy pomocy pędzelka smarujemy wszystkie wgłębienia. Szynkę mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko, kaszę manną, przyprawę do gyrosa oraz sól i pieprz do smaku. Masę wyrabiamy i maczając dłonie w zimnej wodzie nabieramy porcje wielkości tradycyjnych kotletów mielonych. Formujemy okrągłe kotlety, które rozpłaszczamy między dłońmi na grubość ok. 1 cm i wkładamy do natłuszczonych otworów na muffinki, delikatnie dociskając i wyrównując po bokach, tworząc gniazdka na farsz. Farsz: Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na oleju, przyprawiamy solą i pieprzem i studzimy. Jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy przestudzone pieczarki z cebulą, paprykę pokrojoną w kostkę, ser starty na dużych oczkach tarki oraz drobno posiekaną pietruszkę lub szczypiorek. Farszem napełniamy koszyczki z mięsa. Pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200C. Podajemy na ciepło lub zimno.Smacznego!
Zaloguj się ponownie za pomocą tymczasowego hasła.
Wpisz numer telefonu, który podałeś w czasie rejestracji, a my prześlemy Ci tymczasowe hasło.