Tortilla z wieprzowym chili con carne

15 min. + gotowanie 30 min.
4 os.
500 kcal/os.
3.90 zł/os.

Składniki

  • szynka wieprzowa bez kości – 400 g
  • (zmielona w Delikatesach Centrum)
  • puszka czerwonej fasoli - 1 szt.
  • puszka krojonych pomidorów – 1 szt.
  • bulion z kostki - 150 ml
  • placki tortilli - 4 szt.
  • puszka kukurydzy - 1 szt.
  • czerwona papryka – 1 szt.
  • cebula - 2 szt.
  • ząbek czosnku - 4 szt.
  • papryczka chili - 1 szt.
  • oregano - 1 łyżeczka
  • olej - 3 łyżki
  • gałązki natki pietruszki - 5 szt.
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz cayenne - 1/2 łyżeczki
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę. Następnie dodaj czosnek i przez chwilę podsmażaj.

2. Do cebuli i czosnku dodaj mięso i smaż, aż zmieni ono kolor. Następnie dodaj pomidory z zalewą oraz bulion. Dodaj drobno posiekaną papryczkę chili, oregano, pieprz cayenne oraz sól do smaku. Gotuj na małym ogniu ok. 20 minut, tak aby płyn odparował.

3. Paprykę umyj i oczyść z gniazda nasiennego, pokrój w drobną kostkę i dodaj do gotującego się mięsa. Fasolę i kukurydzę odsącz z zalewy i również dodaj do mięsa. Gotuj wszystko razem jeszcze 10 minut.

4. Placki tortilli skrop wodą i zawiń z farszem. Całość podgrzej na patelni grillowej. Danie podawaj w głębszych talerzach lub miseczkach. Udekoruj natką pietruszki. Smacznego!