1. Mięso oczyść i umyj. Pokrój w drobną kostkę. Obsyp solą, pieprzem i przyprawą do karkówki. Przesmaż na 2 łyżkach oleju i przełóż do rondelka.
2. Cebulę obierz i posiekaj. Zeszklij na rozgrzanym oleju. Dołóż do mięsa, zalej wodą do wysokości mięsa i duś pod przykryciem około 15 minut. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie.
3. 3 marchewki i selera umyj i obierz. Pokrój w cienkie plasterki i podsmaż, dopraw solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodaj pokrojonego w plasterki pora. Kukurydzę i groszek odsącz z zalewy i dodaj do smażących się warzyw.
4. Ugotowane ziemniaki pokrój w plasterki i ułóż na dnie naczynia żaroodpornego. Posyp pieprzem cayenne. Na ziemniakach połóż połowę mięsa, posyp odrobiną sera żółtego, następnie połóż warzywa posypane pieprzem cayenne i częścią sera żółtego. Połóż kolejną warstwę: ziemniaki, mięso, ser, warzywa i pieprz cayenne. Całość przykryj ziemniakami, a na wierzchu połóż plastry pomidora. Zalej wszystko sosem z mięsa. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 25 minut. 5 minut przed końcem pieczenia posyp pozostałym serem i słodką papryką. Pozostałe marchewki, selera naciowego oraz obie papryki i korniszony pokrój w duże słupki. Zapiekankę podawaj pokrojoną w dużą kostkę. Warzywa pocięte w słupki włóż do niskiej szklanki, sos tatarski podaj w osobnym naczyniu. Smacznego!
Zaloguj się ponownie za pomocą tymczasowego hasła.
Wpisz numer telefonu, który podałeś w czasie rejestracji, a my prześlemy Ci tymczasowe hasło.