1. Mięso umyj, posól, popieprz i zamarynuj w piwie z dodatkiem warzyw, cebuli, czosnku, ziela angielskiego i liścia laurowego. Włóż na noc do lodówki.
2. Mięso wyjmij z zalewy, osusz i obsmaż ze wszystkich stron na brązowy kolor na mocno rozgrzanej oliwie. Podczas smażenia dodawaj warzywa z zalewy i obsmażaj wszystko razem. Gdy wszystko ładnie się zrumieni, wlej piwo z zalewy do rondla, dodaj kostkę mięsną, ostrą paprykę do smaku oraz suszone śliwki i na malutkim ogniu pod przykryciem duś 1 godzinę. Płyn powinien sięgać do ok. 1/3 wysokości mięsa. Gdy sos okaże się zbyt gorzki, dodaj wody.
3. Po ugotowaniu wyjmij mięso, aby odpoczęło przez ok. 5 min, wyłów ziarna ziela i laurowe liście, warzywa pozostaw. Zredukuj wywar do 1/2 objętości płynu. Na koniec dodaj 1 łyżeczkę masła i doprowadź do wrzenia.
4. Papryki umyj i oczyść z gniazd nasiennych. Czerwoną pokrój w paseczki, białą w kółka. Awokado obierz i pokrój w kostkę, a rzodkiewki w cienkie plasterki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Pieczeń pokrój w grube plastry, podawaj polaną sosem. Obok ułóż sałatkę i pieczywo. Smacznego!
Zaloguj się ponownie za pomocą tymczasowego hasła.
Wpisz numer telefonu, który podałeś w czasie rejestracji, a my prześlemy Ci tymczasowe hasło.