Miodowa szynka z kluskami śląskimi

55 min.
4 os.
520 kcal/ os.
ok. 4.80 zł/os.

Składniki

  • szynka wieprzowa bez kości - 750 g
  • cebula - 1 szt.
  • miód - 1 łyżka
  • przyprawa do wieprzowiny - 1 łyżeczka
  • mąka ziemniaczana - 250 g
  • ugotowane ziemniaki - 1 kg
  • tłuszcz do smażenia - 5 łyżek
  • por (biała część) - 1 szt.
  • winogrona czerwone bez pestek - 250 g
  • świeży posiekany rozmaryn - 1 łyżeczka
  • pomidory koktajlowe - 250 g
  • sól - 1/2 łyżeczki
  • pieprz - 1/2 łyżeczki
  • białe wytrawne wino - 50 ml
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj i osusz. Pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm i lekko rozbij tłuczkiem. Oprósz solą i pieprzem oraz przyprawą do wieprzowiny. W tym czasie gotuj ziemniaki.

2. Mięso smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Pora pokrój w kostkę i zeszklij na niewielkiej ilości oleju. Dodaj przekrojone na pół winogrona, rozmaryn, miód i podsmażone mięso.

3. Wlej wino i duś przez kilka minut do zredukowania sosu. W tym czasie ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę lub maszynkę. Połącz z mąką ziemniaczaną, uformuj kule, lekko je spłaszcz i zrób w nich wgłębienie.

4. Tak przygotowane chwile wcześniej kluski wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj przez ok. minutę od wypłynięcia na wierzch. Pomidory przekrój na pół, cebulę pokrój w piórka. Dodaj sól, pieprz i wymieszaj. Mięso polane sosem podawaj ułożone obok ugotowanych klusek i sałatki z pomidorów. Smacznego!

Przyrządzisz dzięki produktom

Cebula żółta

1 kg

Przyprawa do mięs Konrr

25-30 g, 53,00 - 63,60 zł/kg, różne rodzaje, Unilever

Miód Baśniowa Pasieka

220 g, 31,77 zł/kg, lipowy

Mąka ziemniaczana

500 g, 4,30 zł/kg, Janex

Rama Smaż jak szef kuchni

500 ml, 9,96 zł/l, różne rodzaje Unilever

Sok lub napój Cappy

1 l, pomarańczowy, grejpfrutowy, multiwitamina, Coca-Cola

Szynka wieprzowa bez kości

1 kg

Podobne przepisy