1. Filety umyj i osusz w ręczniku papierowym. Posyp przyprawą do ryb. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Wymieszaj wyciśnięty sok i otartą skórkę z cytryny, 8 łyżek natki pietruszki oraz 4 łyżki oleju i odrobinę soli. Tak powstałą marynatą natrzyj każdy filet i posyp kilkoma ziarnami kolorowego pieprzu.
2. Obraną i umytą marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pora pokrój w drobne paski. Wymieszaj ze startą marchewką. Połóż warzywa na filetach, a następnie zawiń je w folię aluminiową i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20 minut. Po tym czasie odkryj filety i piecz jeszcze 10 minut, tak aby powstały sos trochę odparował.
3. Ogórki kiszone, marynowane pieczarki, cebulę i jajka ugotowane na twardo pokrój w drobną kostkę i włóż do miseczki. Dodaj pokrojony szczypiorek i 2 łyżki pietruszki. Następnie majonez, jogurt, chrzan, cukier oraz pieprz i sól (do smaku). Wszystko razem wymieszaj i na chwilę włóż do lodówki.
4. Ziemniaki umyj i obierz. Ugotuj w osolonej wodzie. Zrób na talerzu kleks z sosu tatarskiego, ułóż na nim filet z miruny, z pieczonymi warzywami, a obok ziemniaki posypane koperkiem. Smacznego!
Zaloguj się ponownie za pomocą tymczasowego hasła.
Wpisz numer telefonu, który podałeś w czasie rejestracji, a my prześlemy Ci tymczasowe hasło.