1. Liście kapusty sparz, wytnij twarde części głąba. Kaszę jęczmienną ugotuj według przepisu na opakowaniu. Ostudź.
2. Mielone mięso dokładnie wymieszaj z pokrojoną w drobną kostkę cebulą, drobno posiekanym czosnkiem, kaszą jęczmienną, oregano, połową papryki słodkiej i ostrej, połową natki pietruszki oraz posiekanymi orzechami włoskimi. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Farsz zawiń w liście kapusty.
3. Gołąbki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i skrop oliwą z oliwek. Włóż do piekarnika nagrzanego do 190°C na 35 minut. Po upływie tego czasu na każdym gołąbku ułóż plaster sera feta, posyp niewielką ilością słodkiej papryki i wstaw ponownie do piekarnika na ok. 5 minut.
4. Pozostałą cebulę i czosnek drobno pokrój i zeszklij na oliwie z oliwek. Dodaj pomidory z puszki, oliwki, pozostałą paprykę słodką i ostrą. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Do głębokiego talerza nalej sosu. Ułóż na nim gołąbki i posyp je natką pietruszki. Podawaj z pieczywem. Smacznego!
Zaloguj się ponownie za pomocą tymczasowego hasła.
Wpisz numer telefonu, który podałeś w czasie rejestracji, a my prześlemy Ci tymczasowe hasło.