Lasagne z mięsem i sosem

45 minut
6 osób
567 kcal/os.
4,85/os.

Składniki

  • 0,5 kg żółtego sera
  • 1 opak. makaronu lasagne
  • 0,7 kg mięsa mielonego (dowolne)
  • 2 cebule
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • garść świeżej bazylii
  • 100 g masła
  • 5 ząbków czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki cukru
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Mięso mielone przesmaż na patelni z odrobiną oleju oraz poszatkowaną cebulą, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą i pieprzem według uznania.

2. Przecier pomidorowy przesmaż na patelni z 2 łyżkami cukru do połączenia składników, dodaj posiekaną bazylię.

3. Mięso wymieszaj z powstałym sosem pomidorowym.

4. Wysmaruj masłem naczynie żaroodporne i zacznij przekładać surowe płaty lasagne mięsem z sosem tak, aby ostatnią warstwą był makaron. Wierzch posyp startym żółtym serem. Piecz w temperaturze 170 °C przez 25 min.

Przyrządzisz dzięki produktom

Cebula

Czosnek

Bazylia w doniczce

Przecier pomidorowy Melissa Primo Gusto

Tomatera, Śródziemnomorski, Pikantny, 500 g

Makaron Lubella

Lasagne, 500 g

Ser Gouda Mleczna Zagroda

Podobne przepisy