1. Rozbij jajka, dodaj szczyptę soli, cukier oraz rozdrobnione drożdże. Wszystko wymieszaj do jednolitej konsystencji. Zaczyn odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
2. Do zaczynu dodaj mąkę oraz letnie mleko. Ciasto wyrób rękami do uzyskania jednolitej gładkiej masy, a następnie odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Przykryj ściereczką.
3. Z gotowego ciasta uformuj pączki, delikatnie oprósz je mąką i odczekaj ok. 10 minut. W tym czasie rozgrzej olej w głębokim naczyniu. Przystąp do smażenia: połóż surowe pączki na łyżce zanurzonej w zimnym oleju i wkładaj je do gorącego tłuszczu. Smaż je po ok. 3 minuty z każdej strony, a następnie odsącz na papierowym ręczniku.
4. Gorące pączki delikatnie nakłuj szprycą lub nożem, a w powstały otwór wciśnij marmoladę. Ostudź je, i udekoruj: kilka posyp cukrem pudrem, resztę polej roztopioną czekoladą, a gdy ostygnie, posyp je posypką. Dobrym pomysłem jest wykorzystanie do dekoracji gotowego lukru. Smaczego!
Zaloguj się ponownie za pomocą tymczasowego hasła.
Wpisz numer telefonu, który podałeś w czasie rejestracji, a my prześlemy Ci tymczasowe hasło.