Grillowana ćwiartka z warzywami i dipem

20 min.
4 os.
500 kcal/os.
5 zł/os.

Składniki

  • ćwiartka z kurczaka - 4 szt.
  • cukinia - 1 szt.
  • świeża papryka (dowolna) - 1 szt.
  • suszona bazylia - 1 łyżka
  • masło - kostki
  • majonez - szkl.
  • pomidory czerwone - 2 szt.
  • cebula - 1 szt.
  • przyprawa do grilla - 1 opak.
  • suszone oregano - 1 łyżka
  • oliwa - 4 łyżki
  • ulubione pieczywo - 4 szt.
  • czosnek - 2 ząbki
  • ketchup - szkl.
  • koperek - 1 pęczek
  • sól, pieprz
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Ćwiartki kurczaka dopraw solą, pieprzem, suszoną bazylią, oregano oraz przyprawą do grilla.

2. Paprykę, pomidora, cebulę oraz cukinię pokrój w średniej wielkości cząstki. Dopraw oliwą, solą i pieprzem.

3. Warzywa i mięso ułóż na ruszcie. Następnie przeciśnij czosnek przez praskę i wymieszaj z posiekanym koperkiem i masłem. Ulubione pieczywo pokrój w duże kawałki, posmaruj masłem czosnkowym. Grilluj na średnim ogniu.

4. Przygotuj dip tysiąca wysp, mieszając ketchup i majonez. Do smaku dopraw go solą i pieprzem. Gdy będziesz grillować pozostałe składniki, odstaw dip, aby jego smak się przegryzł. Na talerzu umieść ćwiartki kurczaka, zgrillowane warzywa i pieczywo z masłem czosnkowym. Smacznego!

Przyrządzisz dzięki produktom

Cukinia

Papryka czerwona

Masło Polskie

200 g, 21,45 zł/kg, ekstra, Mlekovita

Bazylia Kamis

, 10 g, 149,00 zł/kg, McCormick

Majonez Hellmann's

420 ml, 11,88 zł/l, Oryginalny, Babuni, Unilever

Napój DrWitt

1 l, różne rodzaje, Maspex

Ćwiartka z kurczaka

Podobne przepisy