Grillowane żeberka z plackami ziemniaczanymi

110 min.
4 os.
530 kcal/ os.
ok. 5.40 zł/ os.

Składniki

  • żeberka extra mięsne - 600 g
  • cebula - 3 szt.
  • kwas chlebowy - 500 ml
  • kwaśna śmietana - 200 ml
  • olej - 100 ml
  • ząbek czosnku - 2 szt.
  • rozmaryn - 1 łyżeczka
  • miód - 2 łyżki
  • papryczka chili - 1 szt.
  • masło - 3 łyżki
  • ziemniaki - 500 g
  • jajo - 1 szt.
  • mąka pszenna - 3/4 szkl.
  • posiekany koperek - 1 łyżka
  • sól - 1 łyżka
  • pieprz - 1 łyżeczka
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Mięso umyć i osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić solą i pieprzem. Obsmażyć na rozgrzanej patelni i przełożyć do wysokiego rondla.

2. Cebule (2 szt.) i czosnek obrać, następnie posiekać i zeszklić. Żeberka zalać kwasem chlebowym. Dodać cebulę z czosnkiem, rozmaryn, miód i posiekaną papryczkę chili. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu, aż żeberka będą miękkie (ok. 1 godz.).

3. Żeberka po wyjęciu z sosu grillować na rozgrzanej patelni grillowej. Do sosu pozostałego po żeberkach dodać masło i gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

4. Obrane i umyte ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę (1 szt.) posiekać. Do startych ziemniaków dodać posiekaną cebulę, mąkę pszenną i posiekany koperek. Dodać jajko, doprawić solą i pieprzem. Placki smażyć o średnicy 5-6 cm na mocno rozgrzanym oleju. Żeberka podawać polane sosem. Obok ułożyć po kilka placków ziemniaczanych. Na plackach położyć kwaśną śmietanę. Smacznego!

Przyrządzisz dzięki produktom

Żeberka wieprzowe trójkąty extra mięsne

Cebula żółta

1 kg

Śmietana Mleczna Zagroda

330 g, 12%

Jaja z wolnego wybiegu

1 opak./ 6 szt., wielkość L

Kwas chlebowy

0,5 l, ostrobramski litewski, Polbioeco

Olej Oleo

0,9 l, ZT Kruszwica

Napój Costa

2 l, różne rodzaje, Hortex

Podobne przepisy