1. Mięso umyj i osusz. Pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm. Lekko rozbij. Obsyp solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej. Obsmaż na nim mięso z obu stron na złoty kolor. Następnie wyłóż kotlety na papierowy ręcznik, aby odsączyć je z tłuszczu.
2. Dobrze schłodzone ciasto francuskie rozwiń i posyp mąką. Do każdego kotleta ukrój po 2 kawałki ciasta francuskiego, nieco większe od kotleta. W misce wymieszaj jajko z mlekiem, tak przygotowaną masą posmaruj po jednym kawałku ciasta francuskiego.
3. Na posmarowany kawałek ciasta ułóż kotlet z indyka, ok. 1 cm plastra sera typu feta, kilka kawałków suszonego pomidora oraz kilka liści bazylii. Drugi kawałek ciasta natnij w poprzek w równych odstępach, nie przecinając brzegów ciasta. Połóż go na cieście z indykiem i dociśnij brzegi. Jeśli na brzegach został nadmiar ciasta, odetnij je. Wierzch posmaruj masą mleczno-jajeczną. Ułóż w blasze na pergaminie posypanym mąką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz około 15 minut.
4. Przygotuj sos tatarski. Cebulę, ogórka i kawałki papryki posiekaj w drobną kostkę. Wymieszaj z natką pietruszki i szczypiorkiem, a następnie z majonezem i sokiem z cytryny. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Rukolę i pomidory umyj. Pomidory przekrój na połówki. Z granata wyłuskaj pestki, buraka i ser typu feta pokrój w kostkę ok. 1 cm. Wszystko razem delikatnie wymieszaj. Posyp ziarnami słonecznika i zalej sosem sałatkowym przygotowanym wg przepisu na opakowaniu. Indyka w cieście ułóż na talerzu, serwuj z sałatką. W naczyniu obok podaj sos tatarski. Smacznego!
Zaloguj się ponownie za pomocą tymczasowego hasła.
Wpisz numer telefonu, który podałeś w czasie rejestracji, a my prześlemy Ci tymczasowe hasło.