1. Zalej czerstwą bułeczkę mlekiem. Poczekaj, aż nasiąknie i dobrze odciśnij. Wymieszaj łopatkę z czosnkiem i odciśniętą bułeczką. Do masy dodaj jajko, ketchup i przyprawy. W międzyczasie lekko podsmaż bardzo drobno pokrojoną cebulkę i odstaw do ostygnięcia, po czym dodaj ją do mięsnej masy. Wszystko razem dokładnie mieszaj przez ok. 3 minuty. W tym czasie gotuj buraki.
2. Uformuj płaskie, okrągłe burgery. Ich średnica powinna być nieco większa od średnicy bułki, w której będziemy je umieszczać (podczas smażenia burgery się skurczą). Mocno rozgrzej patelnię grillową. Smaż kotlety z obu stron do zrumienienia.
3. Bułki z sezamem rozetnij i połóż na chwilę na rozgrzanej patelni grillowej miąższem do dołu. Dzięki temu środek bułki będzie chrupiący.
4. Na dolnej i górnej połówce bułki rozprowadź trochę majonezu wymieszanego z musztardą, połóż liść sałaty, pokrojony w plastry burak, kotlet, plasterek sera, ogórki i pomidory pokrojone w plastry. Zamknij kanapkę, dociskając ją lekko. Burgery podawaj z antipasti w postaci faszerowanych papryczek i hummusu. Smacznego!
Zaloguj się ponownie za pomocą tymczasowego hasła.
Wpisz numer telefonu, który podałeś w czasie rejestracji, a my prześlemy Ci tymczasowe hasło.