1. Mięso umyj i osusz. Oprósz solą, pieprzem i przyprawą do indyka. Na każdym kawałku ułóż po kilka plasterków cienko pokrojonego czosnku i po 4 listki bazylii i szałwii (lub rozmarynu). Przykryj plastrem szynki i zepnijwykałaczką. Odstaw na 30 min.
2. Dynię pokrój razem ze skórką na mniejsze kawałki, usuń pestki, ułóż na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz ok. 45 minut. Za pomocą łyżki wyjmij upieczony miąższ ze skórki, dodaj 2 ząbki drobno posiekanego czosnku i zmiksuj na gładkie purée. Dopraw solą i pieprzem.
3. Na rozgrzanym na patelni oleju ułóż indyka szynką do dołu. Smaż chwilę, a następnie przerzuć na drugą stronę. Gotowe mięso wyjmij na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i usuń z niego wykałaczki. Przykryj plastrami sera i wstaw na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
4. Przygotuj polentę: kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu, po czym dodaj sól, masło, starty ser,2 łyżki koperku i pietruszkę. Całość wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Białą i jasnozieloną część pora pokrój w kółka, a rzodkiewkę w plasterki. Dodaj jogurt naturalny, łyżkę koperku, sól i pieprz do smaku. Kotlety podawaj na talerzu z przygotowaną polentą i purée z dyni, a surówkę w miseczce obok. Smacznego!
Zaloguj się ponownie za pomocą tymczasowego hasła.
Wpisz numer telefonu, który podałeś w czasie rejestracji, a my prześlemy Ci tymczasowe hasło.