1. Schab umyj i osusz. Długim nożem natnij go wzdłuż przez całą długość. Natrzyj solą, tymiankiem i pieprzem. Skrop sokiem z cytryny. Zawiń w folię aluminiową i włóż do lodówki. Śliwki sparz, a następnie namocz w rumie przez ok. 30 minut
2. Po tym czasie wyjmij mięso z lodówki i włóż w nacięcie odsączone z rumu śliwki, aż wypełni się cała kieszeń zrobiona w mięsie. Tak przygotowane mięso obsmaż na 3 łyżkach oleju z każdej strony na złoty kolor, a następnie wstaw do piekarnika i piecz ok. 60 minut w temperaturze 180°C.
3. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w ósemki. Obsyp solą, suszonym tymiankiem i rozmarynem, obtocz w oleju. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 40 minut.
4. Grzyby umyj dokładnie w ciepłej wodzie, a następnie namocz przez ok. godzinę. Ugotuj je razem z obraną cebulą w wodzie, w której były namoczone. Gdy będą miękkie, odcedź (nie wylewaj wywaru). Wyrzuć cebulę, a grzyby pokrój w cienkie paseczki. Na suchą patelnię wsyp mąkę i zrumień ją na ciemnozłoty kolor. Dodaj masło i cały czas mieszaj, aż zrobi się zasmażka. Następnie dodaj zimny wywar z grzybów i dopraw do smaku solą i pieprzem. Wsyp posiekane grzyby i krótko podgrzewaj. Jeśli sos okaże się zbyt gęsty, rozrzedź go wodą. Sos grzybowy możesz podać do smażonej wigilijnej ryby lub pierogów. Schab podawaj pokrojony w plastry i polany sosem. Obok ułóż ziemniaki oraz ćwikłę z chrzanem. Smacznego!
Zaloguj się ponownie za pomocą tymczasowego hasła.
Wpisz numer telefonu, który podałeś w czasie rejestracji, a my prześlemy Ci tymczasowe hasło.