Grillowana karkówka z frytkami i buraczkami

65 min.
4 os.
570 kcal/os.
ok.5.80zł/os.

Składniki

  • karkówka wieprzowa bez kości - 600 g
  • frytki mrożone - 1 opak.
  • majonez - 4 łyżki
  • suszony pomidor - 2 szt.
  • buraczki tarte - 1 opak.
  • jogurt grecki - 4 łyżki
  • przyprawa do karkówki - 1 opak.
  • olej - 4 łyżki
  • czosnek - 4 ząbki
  • musztarda - 2 łyżki
  • miód - 1 łyżka
  • masło - 2 łyżki
  • cebula - 1 szt.
  • posiekany szczypiorek - 1 łyżka
  • sól - 1/2 łyżeczki
  • pieprz - 1/2 łyżeczki
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Mięso oczyść, umyj i osusz. Podziel na 4 plastry.

2. Z przyprawy do karkówki, oleju, drobno posiekanych 2 ząbków czosnku, musztardy i miodu przygotuj marynatę, a następnie obtocz w niej mięso i odstaw do lodów.

3. Frytki przygotuj według przepisu na opakowaniu. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Masło rozpuść na patelni i zeszklij na nim cebulę. Dodaj buraczki zasmażane i razem podsmaż. Dopraw do smaku solą i pieprzem

4. Karkówkę usmaż na patelni grillowej z każdej strony po kilka minut, aż będzie miękka. Z majonezu, jogurtu, 2 posiekanych ząbków czosnku, drobno pokrojonych pomidorów suszonych i szczypiorku przygotuj sos. Dopraw do smaku solą i pieprzem.Karkówkę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu z frytkami i buraczkami. Obok w naczyniu podaj sos. Smacznego!

Przyrządzisz dzięki produktom

Jogurt typu greckiego

150 g, różne rodzaje, OSM Piątnica

Majonez Hellmann's

650 ml, Unilever

Frytki Original

750 g, proste, Aviko

Warzywa zasmażane

480 g, kapusta, marchewka, buraczki, Provitus

Pomidory suszone Twoja Delicja

314 ml

Napój Tymbark

1 l, różne rodzaje, MWS

Karkówka wieprzowa bez kości

1 kg

Podobne przepisy