1. Mięso umyj i osusz, a następnie pokrój w plastry. Lekko rozbij. Oprósz solą, pieprzem oraz obiema paprykami.
2. Marchew, pietruszkę i seler obierz, umyj i pokrój w słupki. Cebulę i 6 ząbków czosnku obierz i przekrój na kilka części.
3. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Obsmaż na nim mięso z obu stron. Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego. Obłóż je pokrojonymi warzywami, suszonymi pomidorami i żurawiną. Podlej całość winem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 °C. Piecz około 60 minut, co jakiś czas polewając mięso tworzącym się sosem.
4. Frytki upiecz według przepisu na opakowaniu. Zrób sosy. Pierwszy sos: 3 łyżki majonezu wymieszaj z 3 łyżkami ketchupu. Drugi sos: 3 łyżki majonezu wymieszaj z 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę, koperkiem, szczypiorkiem i jogurtem. Schab podawaj na talerzu z frytkami i warzywami, a w osobnych miseczkach sosy. Smaczego!
Zaloguj się ponownie za pomocą tymczasowego hasła.
Wpisz numer telefonu, który podałeś w czasie rejestracji, a my prześlemy Ci tymczasowe hasło.