1. 3 ząbki czosnku obierz i drobno posiekaj. Na 3 łyżkach oleju podsmaż delikatnie czosnek, a następnie mięso. Do mięsa dodaj startą marchew, obrane i pokrojone pomidory lub sos pomidorowy. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj roztarte zioła prowansalskie i świeżą szałwię i gotuj razem ok. 10 minut. Odstaw.
2. Pozostałe 3 ząbki czosnku obierz i drobno posiekaj. Na drugiej patelni rozgrzej pozostały olej. Podsmaż na nim delikatnie czosnek, a następnie dołóż liście szpinaku. Dopraw solą i pieprzem, podsmażaj razem, aż liście zredukują swoją objętość. Odstaw.
3. W garnku zagotuj osoloną wodę z dodatkiem oleju i ugotuj makaron al dente, tak żeby się nie posklejał. Przygotuj sos beszamelowy. W garnku powoli rozpuść masło. Gdy się rozpuści, rozsyp na nim mąkę i dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą. Gdy powstanie jednolita masa, zacznij powoli wlewać mleko, cały czas energicznie mieszając i podgrzewając na małym ogniu. Gdy sos uzyska konsystencję gęstej śmietany, dopraw solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Zagotuj i zdejmij z ognia.
4. Rozgrzej piekarnik do 170°C. Na dnie formy do pieczenia ułóż warstwę makaronu, na niej rozsmaruj część sosu, a następnie ułóż warstwę z połowy mięsa, posyp serem mozzarella. Na mięsie ponownie ułóż makaron, posmaruj sosem beszamelowym i ułóż warstwę z połowy szpinaku. Ułóż 2 kolejne takie same warstwy. Na wierzch połóż makaron, zalej resztą sosu beszamelowego i posyp startym parmezanem. Wstaw do piekarnika na ok. 30 minut. Przed podaniem pokrój lasagne na kwadraty. Ułóż na talerzu. Smacznego!
Zaloguj się ponownie za pomocą tymczasowego hasła.
Wpisz numer telefonu, który podałeś w czasie rejestracji, a my prześlemy Ci tymczasowe hasło.