1. Kiełbasę pokrój w plasterki, boczek w paski. Podsmaż delikatnie na patelni. Odstaw.
2. Czosnek i cebulę obierz, posiekaj. Paprykę umyj i oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w paski. Pieczarki umyj, odkrój ogonki i pokrój kapelusze. Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej warzywa przez kilka minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw. Po ostygnięciu wymieszaj z kiełbasą i boczkiem.
3. Każdy kawałek ciasta pokrój na 8 równych części. Krojone pomidory wymieszaj z bazylią i oregano, dopraw do smaku solą i pieprzem. Posmaruj 8 kawałków ciasta sosem, zostawiając na końcu każdej części ok. 1,5-2 cm suche brzegi. Na posmarowane sosem ciasto wyłóż farsz i posyp serem. Roztrzep jajko. Nieposmarowane sosem boki ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem, a następnie przykryj pozostałymi kawałkami ciasta i dobrze sklej boki. Wierzch każdego calzone posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 30 minut. Jeśli wierzch ciasta zarumieni się wcześniej, przykryj je folią aluminiową i dopiecz całość.
4. Roszponkę umyj i osusz. Rzodkiewki umyj, pokrój w plasterki. Buraka i ser pokrój w kostkę. Wymieszaj razem z pestkami. Sos przygotuj wg przepisu na opakowaniu. Bezpośrednio przed podaniem polej sałatkę sosem i posyp grzankami lub groszkiem ptysiowym. Pizzę calzone podawaj na talerzu, obok ułóż sałatkę. Smacznego!
Zaloguj się ponownie za pomocą tymczasowego hasła.
Wpisz numer telefonu, który podałeś w czasie rejestracji, a my prześlemy Ci tymczasowe hasło.