1. Zmiel łopatkę wieprzową lub poproś o to w Delikatesach Centrum, dodaj posiekaną i przesmażoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, ser typu śródziemnomorskiego lub fetę oraz jajka. Wymieszaj dokładnie składniki, a na koniec dodaj mielony imbir.
2. Cieciorkę przełóż na sitko, odcedź, przepłucz letnią wodą. Następnie włóż na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu), dodaj 3 łyżki śmietany, przypraw odrobiną soli i smaż 2 minuty na ostrym ogniu, delikatnie mieszając.
3. Mięso uformuj w ok. 120 g roladki i nabij na patyki szaszłykowe. Wlej olej do małego garnuszka i smaż na głębokim oleju ok. 5 minut. W trakcie smażenia mięsa dodaj masło. Obierz pietruszkę przy użyciu obieraczki do warzyw, pokrój na cienkie paski i wrzuć na gorący olej. Smaż do uzyskania złotego koloru (ok. 1 minuty).
4. Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw na kilka minut. Zetrzyj na drobnych oczkach seler, wciśnij sok z połowy cytryny, dodaj cukier, pozostałą śmietanę, odciśnięte z wody rodzynki, posiekane orzechy i wymieszaj dokładnie składniki. Na środku talerza połóż miseczkę z ciecierzycą, wokół ułóż szaszłyki i udekoruj chipsem z pietruszki. Smacznego!
Zaloguj się ponownie za pomocą tymczasowego hasła.
Wpisz numer telefonu, który podałeś w czasie rejestracji, a my prześlemy Ci tymczasowe hasło.