Wieprzowe szaszłyki w stylu greckim

40 min.
4/os.
450 kcal
6.70 zł

Składniki

  • łopatka wieprzowa - 0,8 kg
  • cieciorka w zalewie własnej - 2 puszki
  • jaja - 3 szt.
  • masło - 1/4 kostki
  • śmietanka 30% - 200 ml
  • cebula żółta - 3 średnie szt.
  • orzechy włoskie - 50 g
  • rodzynki - 4 łyżki
  • ser typu śródziemnomorskiego lub feta - 250 g
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • pietruszka korzeń - 2 średnie szt.
  • czosnek - 5 ząbków
  • seler korzeń - 2 średnie szt.
  • cukier - 2 łyżki
  • cytryna - 1 szt.
  • olej - 1,5 szklanki
  • imbir mielony - 2 łyżki
  • sól, pieprz
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Zmiel łopatkę wieprzową lub poproś o to w Delikatesach Centrum, dodaj posiekaną i przesmażoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, ser typu śródziemnomorskiego lub fetę oraz jajka. Wymieszaj dokładnie składniki, a na koniec dodaj mielony imbir.

2. Cieciorkę przełóż na sitko, odcedź, przepłucz letnią wodą. Następnie włóż na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu), dodaj 3 łyżki śmietany, przypraw odrobiną soli i smaż 2 minuty na ostrym ogniu, delikatnie mieszając.

3. Mięso uformuj w ok. 120 g roladki i nabij na patyki szaszłykowe. Wlej olej do małego garnuszka i smaż na głębokim oleju ok. 5 minut. W trakcie smażenia mięsa dodaj masło. Obierz pietruszkę przy użyciu obieraczki do warzyw, pokrój na cienkie paski i wrzuć na gorący olej. Smaż do uzyskania złotego koloru (ok. 1 minuty).

4. Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw na kilka minut. Zetrzyj na drobnych oczkach seler, wciśnij sok z połowy cytryny, dodaj cukier, pozostałą śmietanę, odciśnięte z wody rodzynki, posiekane orzechy i wymieszaj dokładnie składniki. Na środku talerza połóż miseczkę z ciecierzycą, wokół ułóż szaszłyki i udekoruj chipsem z pietruszki. Smacznego!

Przyrządzisz dzięki produktom

Jaja z wolnego wybiegu

wielkość L, Twoja Delicja, 6 sztuk

Masło Łaciate

, ekstra, 200 g

Śmietanka Natur

30%, Zott, 200 g

Cieciorka Bonduelle

gotowana na parze, 310 g

Orzechy Bakalland

włoskie, laskowe, 100 g

Cebula żółta

Łopatka wieprzowa bez kości

Podobne przepisy