Domowe gołąbki w sosie własnym

75 min.
4/ os.
520 kcal
7.50 zł/os

Składniki

  • łopatka wieprzowa - 0,8 kg
  • kapusta biała - 1 szt.
  • ryż - 0,5 kg
  • śmietana 18% - 1 szklanka
  • cebula - 2 średnie szt.
  • marchewka - 2 średnie szt.
  • curry - 2 łyżki
  • koncentrat pomidorowy 30% - 3 łyżki
  • pieczarki - 0,5 kg
  • por - 1 szt.
  • szczypior - 1 pęczek
  • czosnek - 4 ząbki
  • oliwa - 2 łyżki
  • białe wino półsłodkie - 1/2 szklanki
  • sól, pieprz
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Wytnij głąb ze środka kapusty, następnie włóż ją do dużego garnka z wrzątkiem (wyciętą stroną do dołu), gotuj przez ok. 7 minut na małym ogniu. Wyjmij kapustę z wrzątku, ostudź, wrzątek wylej. Rozbierz kapustę z liści, odcinaj delikatnie zgrubienia z każdego liścia. Następnie przesmaż na oliwie drobno posiekane w kostkę pieczarki, cebule, por, czosnek, startą marchew, całość dopraw solą, pieprzem oraz łyżką curry. Do wszystkiego wlej wino i smaż do odparowania ok. 2 minut (flambirowanie).

2. Mięso zmiel lub poproś o to w Delikatesach Centrum, wymieszaj z ugotowanym ryżem (ugotuj go wedle zaleceń producenta na opakowaniu), 3 łyżkami koncentratu, dodaj flambirowane warzywa i wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, dodając łyżkę curry.

3. Wymieszany farsz zawiń w liście kapusty i ułóż w garnku jeden przy drugim. Podlej wodą i duś pod przykryciem przez 35 minut na wolnym ogniu.

4. Ugotowane gołąbki przewiąż zielonym szczypiorkiem (szczypiorek polej wcześniej gorącą wodą, aby zmiękł). Jako dodatek serwuj kwaśną śmietanę w osobnej miseczce. Smacznego!

Przyrządzisz dzięki produktom

Łopatka wieprzowa bez kości

Śmietana Natur

18%, Zott, 180 g

Przyprawa Prymat

curry, 20 g

Ryż Risana

biały, 1 kg

Koncentrat Pudliszki

pomidorowy, 30% , 70 g

Kapusta biała

Marchew

Podobne przepisy