Ćwiartki z kurczaka w owocowym sosie

75 min.
4 os.
500 kcal/os.
ok. 4.90 zł

Składniki

  • ćwiartka z kurczaka - 4 szt.
  • ananas w puszce - 1 opak.
  • gruszka - 1 szt.
  • żurawina suszona - 1 łyżka
  • słonecznik prażony - 2 łyżki
  • kasza kuskus - 1,5 szklanki
  • papryka słodka - 1/2 łyżeczki
  • czosnek - 1 szt.
  • cebula - 1 szt.
  • orzechy włoskie - 2 szt.
  • przyprawa curry - 1/2 łyżeczki
  • olej - 6 łyżek
  • burak czerwony - 1 kg
  • ser feta - 1 opak.
  • miód - 1 łyżka
  • musztarda - 1 łyżka
  • szczypiorek
  • sól - 1/2 łyżki
  • pieprz - 1/2 łyżki
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Buraki umyj i ugotuj. Ćwiartki z kurczaka umyj, oczyść, posyp solą, pieprzem i suszoną papryką.

2. Gruszki pokrój w plastry i ułóż je na dnie wysmarowanego olejem żaroodpornego naczynia na przemian z ananasem z puszki.

3. Na ułożonych w naczyniu owocach połóż mięso, posiekaną cebulę, posyp żurawiną i posiekanymi orzechami. Całość polej sosem sojowym wymieszanym z curry. Szczelnie przykryj i piecz w piekarniku około 50 minut w temperaturze 190 stopni.

4. Buraki i ser feta pokrój w kostkę i wymieszaj. Przygotuj sos, mieszając 3 łyżki oleju z łyżką musztardy, łyżką miodu, solą i pieprzem. Polej nim buraczki z serem i obsyp je prażonym słonecznikiem i posiekanym szczypiorkiem. Przygotuj kaszę kuskus według przepisu na opakowaniu. Kurczaka wyłóż na talerz, obok umieść owoce i polaną sosem kaszę. Serwuj z sałatką z buraka. Smacznego!

Przyrządzisz dzięki produktom

Ćwiartka z kurczaka

Gruszka

1 kg, worek/koszyk

Ananas

580 g, 8,09 zł/kg, plastry, Levant Foods

Słonecznik łuskany Kresto

100 g, 9,90 zł/kg, Vog

Żurawina suszona Kresto

200 g, 29,95 zł/kg, Vog

Przyprawa Kamis

6-20 g, 74,50-248,33 zł/kg, różne rodzaje, McCormick

Kasza kuskus

350 g, 8,54 zł/kg, Melvit

Podobne przepisy