1. Zmiksuj jedną białą cebulę, czosnek, ostrą paprykę, ziele angielskie, tymianek, gałkę muszkatołową, olej, 3/4 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu. Do powstałej pasty dodaj zmieloną łopatkę wieprzową, wymieszaj i odstaw do lodówki na 20-30 min.
2. Po wyjęciu z lodówki uformuj z mięsa płaskie kotlety, tak aby zmieściły się w chlebku pita (muszą być mniejsze od chlebka). Smaż na patelni grillowej po kilka minut z każdej strony lub piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 30 min. Chwilę przed wyjęciem kotletów na każdym z nich połóż plasterek sera.
3. Frytki przygotuj według przepisu na opakowaniu. Wymieszaj majonez, ketchup, jogurt i słodką paprykę. Tak przygotowany sos dopraw solą i pieprzem do smaku.
4. Sałatkę szwedzką wymieszaj z drobno poszatkowaną kapustą białą i czerwoną cebulą. Chlebki pita podgrzej w piekarniku. Włóż w nie trochę sałatki, następnie gorące usmażone kotlety z serem i ponownie trochę sałatki. Polej sosem. Chlebki pita podawaj ułożone na talerzu. Obok połóż frytki. W małym naczyniu podaj dodatkową porcję sosu. Smacznego!
Zaloguj się ponownie za pomocą tymczasowego hasła.
Wpisz numer telefonu, który podałeś w czasie rejestracji, a my prześlemy Ci tymczasowe hasło.