1. Kaczą tuszkę umyj, osusz i natrzyj mieszanką soli, pieprzu, suszonego majeranku i oregano. Suszone śliwki i morele sparz wrzątkiem, a następnie nadziej nimi kaczkę. Tuszkę zepnij wykałaczkami lub zasznuruj bawełnianą nitką. Nicią zwiąż też nóżki.
2. Kaczkę ułóż w wysmarowanej tłuszczem brytfannie i piecz w piekarniku w temperaturze 170°C. Przykryj foremkę pokrywką lub folią aluminiową. Po ok. 1,5 godz. odkryj kaczkę i piecz jeszcze ok. 30 minut w temperaturze ok. 190-200 °C. W trakcie pieczenia co jakiś czas podlewaj kaczkę bulionem.
3. Jabłka umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w ósemki. Rozpocznij duszenie jabłek: wrzuć je na rozgrzany tłuszcz (wykorzystaj ten z brytfanny, który wytopił się po godzinie pieczenia mięsa), dodaj sok z cytryny i cukier.
4. Ugotuj ziemniaki al dente. Przekrój je na pół i upiecz na patelni grillowej przy użyciu tłuszczu z kaczki. Upieczoną kaczkę podawaj w całości z duszonymi jabłkami, grilowanymi ziemniakami i ćwikłą. Po podaniu do stołu podziel kaczkę na porcje. Smacznego!
Zaloguj się ponownie za pomocą tymczasowego hasła.
Wpisz numer telefonu, który podałeś w czasie rejestracji, a my prześlemy Ci tymczasowe hasło.