Kurczak z ananasem

50 min.
4 osoby
450 kcal
5.60/osobę

Składniki

  • pierś z kurczaka ze skórą i kością - ok. 1 kg
  • masło - 1/2 kostki
  • mix sałat - 1 opak.
  • sos sojowy ciemny - 3 łyżki
  • papryczka chili czerwona - 1/2 łyżeczki
  • kasza jaglana - 250 g
  • puszka ananasów - 1 opak.
  • czosnek - 4 ząbki
  • olej rzepakowy - 1 łyżka
  • woda - 1/2 szklanki
  • curry - 1/2 łyżeczki
  • pomidorki cherry - 1 opak.
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Pierś z kurczaka natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem (ilość czosnku według uznania, najlepiej ok. 4-5 ząbków), sosem sojowym, olejem i pozostałymi przyprawami. Odstaw na 10 minut.

2. Przełóż mięso na patelnię i smaż na złoty kolor po 2,5 minuty z każdej strony. Następnie włóż mięso do naczynia żaroodpornego i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz pod przykryciem w temperaturze 170 stopni przez kolejne 20 minut.

3. Do gotowego mięsa dodaj pokrojonego w kostkę ananasa z puszki i dolej połowę zalewy (sok z ananasa).

4. Ugotuj kaszę jaglaną (według przepisu na opakowaniu) i wymieszaj z masłem. Bardzo smacznym i prostym dodatkiem do dania może być mix sałat z pomidorkami cherry. Smacznego!

Przyrządzisz dzięki produktom

Masło Polskie

ekstra Mlekovita, 200 g

Sos sojowy House of Asia

ciemny, jasny, 150 ml

Kasza Jaglana

Melvit, 4x100 g

Ananas w plastrach Sandra

580 g

Przyprawa Kamis

Chili, 15 g

Mix sałat

cesarska, śródziemnomorska, skandynawska, 120 g

Pierś z kurczaka

ze skórą i kością

Podobne przepisy