1. Mięso umyj, osusz, podziel na dwie części. Rozłóż je na desce, przykryj folią spożywczą i lekko rozbij tłuczkiem. Dopraw solą oraz pieprzem i odstaw na 20 minut. Bułkę tartą wymieszaj z sezamem. Roztrzep jajko i zanurz w nim filety z kurczaka. Następnie obtocz mięso we wcześniej przygotowanej panierce i odłóż na kilka minut.
2. Zmiksuj trzy plastry ananasa z sokiem z cytryny, wodą, cukrem, masłem, dwiema łyżeczkami oleju, mąką kukurydzianą, skórką cytrynową i startym imbirem. Odstaw na 15 minut, a następnie przelej na patelnię i podgrzewaj na małym ogniu, aż sos zacznie lekko gęstnieć. W tym czasie gotuj ryż.
3. Pokrój marchewkę i cukinię. Na patelni rozgrzej olej i podsmażaj przez kilka minut samą marchewkę, następnie dorzuć cukinię i pozostały ananas. Dodaj sól i ocet balsamiczny. Duś wszystko razem pod przykryciem, aż do uzyskania odpowiedniej miękkości warzyw.
4. Na patelni rozgrzej 5 łyżek oleju, włóż kurczaka i smaż z obu stron na złoty kolor przez ok. 7 min. Wyjmij usmażone filety i odsącz na ręczniku papierowym. Kurczaka pokrój w paski, ułóż na talerzu i polej sosem. Obok umieść ugotowany ryż i warzywa. Smacznego!
Zaloguj się ponownie za pomocą tymczasowego hasła.
Wpisz numer telefonu, który podałeś w czasie rejestracji, a my prześlemy Ci tymczasowe hasło.